2008. július 19., szombat 19:43

Interjú a "Múmiával"...

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)

Lakatos Mihály több mint húsz éves versenyzői pályafutása nyomán sportunk egyik legnagyobb egyénisége lett. Én a 2007. évi WABBA Európabajnokság alkalmával ismerhettem meg közelebbről, addig „csupán” egy nagyszerű testépítőként tartottam számon, azóta azonban olyan emberként, akire igazán büszke vagyok, hogy barátomként tudhatom.


Mikor és miért kezdtél el edzeni?
A kezdetek kezdetén mint a sportág legtöbb szenvedő alanya csak hobbi szinten mertem elképzelni a bodyt mint olyan, aztán az évek során a hiuság és a túlfűtött bizonyítási vágy felülkerekedett és elkezdődött egy visszafordíthatatlan folyamat, amit életformának titulálunk. A kezdet számomra a 85-re datálható, és a versenyzést 80-as évek vége hozta.

Melyik volt a legelső versenyed?
Ha jól emlékszem 87-ben Marosvásárhelyen a megyei bajnokságon léptem először rivaldafénybe, ahol mindjárt a dobogó 3. fokán végeztem, mely megdöbbentett annál is inkább, hiszen még az alappóz gyakorlatokat is a színpadon lestem el ádáz ellenfeleimtől.


Most töltötted, be az 50-et motivál, hogy versenyezz?
Maga a tény, hogy betöltöttem a fél évszázadot. Nem elég motiváció ez?

Melyik eredményedre vagy a legbüszkébb?
Mindig az utolsó legsikeresebb eredményre, így tehát ez év június 14-én megrendezett Herkules Trófea (Nagyvárad) – 80 kg-os kategória egyértelmű győzelmére.
Egy speciális esetet mégsem hagyhatok figyelmen kívül 2001; őszén Kiskunlacházán egy nagyszabású kupa versenyen halál közeli állapotban olyan bajnokokat utasítottam magam mögé mint; Gaszt Ákos, Gál Péter, Földi Zoltán…. és ádáz küzdelemben Lauter Viktorral és a pápai Fekete Lacival a dobogó 3. fokára állhattam. Hangsúlyozom a „Kaszás” ott lebegtette kicsordult élű gyilkos fegyverét a fejem felett és úgy versenyeztem végig azt a délutánt, hogy jóformán semmire sem emlékszem, csak a videó képek tanúskodnak róla, így ugrik be egy-egy emlékfoszlány a színpadon eltöltött haláltusa perceiből. ( ez egy külön téma lehetne ).

Milyen elvek alapján táplálkozol?
Verseny időszakban, vagy verseny időszakon kívül ? Egyébként mindegy, mert a saját elveim alapján táplálkozom. Versenyidőszakon kívül kb. 50-60 százalékos diéta módszerrel, verseny időszak alatt könyörtelenül és kompromisszumok nélkül.

Milyen edzésterv alapján készülsz?
Az évtizedek során innen-onnan amonnan lopkodtam a különböző edzés módszereket és azok egyvelegéből felállítottam egy sajátos módszert. Nyilván az alapok maradtak. Nem vagyok híve a feltétlen nagy súlyoknak ( persze néha alkalmazom) inkább a gyakorlatok precizitására fektetem a hangsúlyt. Egy lassú gyakorlat, mely nagy izomellenállást követel, lehet ugyanolyan hatásos, izometrikus szempontból, mint adott esetben a nagy súly.

Milyen táplálék-kiegészítőket használsz?
Az alapokat mindenképpen: fehérjék, tömegnövelők, vitaminok és ásványi anyagok, kreatin, aminosavak tömkelege, - glutamin külön is - , természetes tesztoszteron serkentők , izület és porc javítók stb…..képezik.

A versenyek után mit csinálsz?
Készülök a következőre. Na azért ez nem egészen így van, az életben vannak még más irányzatok is, nem a versenyzésből áll röpke életünk. Rajzolok, festek, ha úgy adódik kiállításokon veszek részt, lehetőség szerint a hegyekbe vonulok távol a világ zajától feltöltődni, és töprengek hogy isten igazából mi az élet célja és értelme ( valójában nem sok rációt találok benne ).

Versenyeken mindig nagyon szépen le vagy pucolva, van valami különleges módszered erre?
Mint egyik előző kérdésedre válaszoltam, nincsenek kompromisszumok az étkezésben, nincs félrezabálás, igyekszem roppant következetes és kíméletlen lenni önmagammal egy felkészülés során. Elvem, hogy az a testépítő ki nem képes krisztusi kálváriát átélni a verseny felkészülés alatt nem is érdemli meg, hogy sikerrel végezzen egy adott megmérettetésen. Igazságtalan az a hitvallás mely szerint a teremtőtől megáldott genetikára építjük a verseny felkészülést, és ennek az áldásnak oltalmába bízunk.


Kik segítenek a felkészülésben és a mindennapokban?
Maga a világ teremtője, néhány barátom és szeretteim többnyire lélekben.

További terveid?
Az élet megy tovább, hogy meddig nem tudjuk, hiszen nem vagyunk próféták.
Mindettől függetlenül terveimben szerepel az őszi idényre való felkészülés, ( ez egy prófécia ) majd azt követően …… az égiek tudják.

Megjelent: 1508 alkalommal Utoljára frissítve: 2016. január 08., péntek 23:48