2008. október 29., szerda 11:11

A bírói értékelés nemzetközi szempontjai

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
Mostanában sokat beszélnek a bíráskodásról. Dr. Szabó Péter elnöksége alatt a bíró bizottság elnöke voltam, és lefordítattam a német szövetség útmutatását, a vitás helyzetek megítéléséről.
Ez oktatásra is került, és aki bírói vizsgát akart tenni, át kellet néznie ezt az anyagot.
Ma inkább szimpátia kérdése a szövetségnél, ki bírál, és ki nem, a szakmai szempontok háttérbe szorultak.
Tehát a megítélés szempontjai, két hasonló fizikumú testépítőnél.
Első szempont a test hosszanti arányainak megfigyelése.

Vagyis megnézem, a törzséhez képest rövidek e a végtagjai, vagy alacsony testépítőknél túl nagy e a feje a törzséhez, a szimmetria keresztbe helyezve arányos a felső testének hossza a lábához.
Akinek ezek az arányok nem stimmelnek, bármilyen izmos, hátrányba kerül, ezek a legsúlyosabb hibák.
Ha a hosszanti arányok stimmelnek, képzeletben ismét bele képzelem a versenyzőt a szimmetria keresztbe, és megnézem, a váll szélességét a csípőjéhez, a combfeszítő ívét a csípőjéhez. Oldalról megfigyelem a mellkas arányát a derekához, a comb arányát a farizomhoz.

Ezek a hiányosságok, ha vannak, minden póznál látszanak, így ezek a hosszanti arány hibák után a legsúlyosabb hibák.
Ez után kell figyelembe venni az izom csoportok hiányosságait. Pontosan elsősorban a nagy izmok hiányosságait kell figyelembe venni. Tehát egy mellizom hiányossága súlyosabb hiba egy gyenge vádlinál, vagy combhajlítónál.
Ha a nagy izmok arányai stimmelnek, akkor jöhetnek az apróbb részletek. A combfeszítő aránya a combhajlítóhoz, a comb aránya a vádlihoz, a váll, hát aránya a mellkashoz és a karokhoz.
Ha ezek alapján sem tudok dönteni, jöhet a kidolgozás, izomérettség vizsgálata. Figyelembe kell venni az izom erezetségét, kidolgozását.

Ha ez alapján sem tudok dönteni, figyelembe kell vennem a bőrhibákat, visz ereket, tetoválásokat. Persze ha vannak.
Ezeket a szempontokat azért írtam le, mert nemzetköziben is így van, és ez alapján kéne döntsenek.
Ez alapján kell eldönteni a helyezéseket, hasonló fizikumú versenyzők esetén.
A bíráskodásnál három forduló van. Első az arányossági forduló, négy alapfordulat. Itt első sorban az arányokat kell értékelni.
Második forduló az izmossági forduló, a hét kötelező. Nagyon fontos, a leírt szempontok alapján kell értékelni, nem kizárólag az izmosságot figyelembe véve.

Harmadik forduló a szabadpóz. Itt minimum huszonkét pózt kell bemutatni, természetesen azokat, ami az adott fizikumra a legelőnyösebb. Ebben a fordulóban értékelni kell az előadásmódot is, de mint írtam nem kizárólag azt.
Tehát ezek alapján talán minden versenyző könnyebben megérti, minek alapján került oda, ahová vélhetőleg való.
Egyértelmű, mik a súlyos, és kevésbé súlyos hibák. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a bíró is ember, tehát tévedhet. Ez nem gond. Ezért van, hogy hét, nemzetközi versenyeken kilenc bíró van.
Hétnél az egy legmagasabb, és legalacsonyabb pont kiesik. Kilencnél a két legmagasabb, és a két legalacsonyabb esik ki. Vagyis az öt középérték marad az értékelés alapja.
Ezért nem helytálló, amit egyes versenyzők gondolnak, hogy egy bíró értékelése miatt végezz a számára nem megfelelő helyen.

Vida Zoltán
Megjelent: 598 alkalommal