2009. január 23., péntek 22:01

Interjú Liszka Péter masters testépítő világbajnokkal

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)

"...semmi sem volt fontosabb az edzésnél!"

Nemcsak szülőföldjén, Újvidéken tette le sportolói névjegyét, hanem a könyörtelen nemzetközi porondon is bizonyított, ellenfelei elismerését is kivívta pályafutása során, és bizony manapság is reszketnek ellenfelei ahol felbukkan.
Bőven az 50-en túl még mindig meghatározó egyénisége a műfajnak, és nem csupán sportolói értéke tette legendává, hanem emberséges karaktere is.
Liszka Péter tiszteletes, becsületes, szerény, megbízható ember.
A vele készített rövid interjút örömmel tesszük közzé a Bodysport olvasói számára.


1. A Liszka Péter név ismerősen cseng a nemzetközi testépítésben. Elmondhatjuk tehát Rólad, egy legenda vagy a műfajban.
Mikor kezdődött a már-már lételemeddé vált sportkarriered?
L.P. Már 5 éves koromtól sportoltam. Kezdetben szertorna, és foci, majd a testépítéssel csak 19 éves koromban kezdtem foglalkozni.
Először csak azért kezdtem el, hogy formáljam testemet, mert a szertorna végett vigyáztam a súlyomra és csak 52 kg voltam, majd 7 év súlyzózás után rábeszéltek, hogy vegyek részt erőemelő versenyen, ami nagyon jól sikerült, és a következő évben kezdtem testépítő versenyeken részt venni.

2. Számtalan nemzeti és nemzetközi csatát megnyertél az évtízedek során.Tudjuk,hogy győzelmeid lajstroma szinte végtelen.Felsorolnád mégis a legemlékezetesebb eredményeid amennyiben emlékszel mindre?
L.P. 1988-ba országos bajnok lettem, majd ezután sorozatban jöttek a helyezések, úgy bel-,mint külföldön.
1990-ben meglett az első nagyobb eredményem, ami a Világbajnoki 4-ik helyezés, majd utána 1993-ban sikerült európabajnokságot, majd ugyanebben az évben ősszel világbajnokságot nyernem.
Időközben több nemzetközi bajnokságon is részt vettem, ahol sikeresen szerepeltem. 20 év alatt 2 alkalommal nem nyertem meg az országos bajnokságot. Eddig 132 alkalommal álltam a dobogó felső fokán.

3. Bár életkorban bőven túllépted már a fél évszázadot, testben és lélekben örök ifjú maradtál, tehát valószínűnek tartom,hogy itt még nem ért véget testépítő pályafutásod. Megtudnád prognosztizálni mikor szándékszod végleg szögre akasztani póznadrágod? Úgye nem mostanában?
L.P. Most,hogy túl vagyok az 50-en, kicsit mindig nehezebb a versenyfelkészülés.
A sokéves terhelés következményeképp csuklók, izületek eléggé fájdogálnak. Már szándékomban volt, hogy visszavonulok,de a versenyszellem nem engedi.Tehát erre a kérdésre nem tudok pontosan válaszolni, szerintem mikor már nem tudok jó formát hozni az lesz a vég.

4. Közeli és távlati versenyterveid?
L.P. Az idén tavasszal szervezek egy versenyt itt Bácska Topolyán, én nem fogok indulni, majd csak az őszi szezonban.

5. Pályafutásod során nyílván neked is volt osztályrészed kellemes, és felejthető percekben is a színpadon.
Megosztanád a bodysport olvasóival melyik szereplésedre emlékszel vissza legszívesebben, és amennyiben még nem feledted el , melyik emlékétől szeretnél minél előbb megszabadulni?
L.P. Egyik ezek közül a VB, meg van még egy talán ennél is szebb emlék amely Angliában, Londonban történt 1998-ban, amikor háború dúlt nálunk, nekünk nehézkesen sikerült kijutni erre a versenyre,de utána nagyon megérte, mert a közönségnek annyira tetszett a fellépésem, hogy addig tapsoltak, hogy folytatnom kellett a bemutatómat, és ez nagyon jó érzés volt. A sok versenyzés során nagyon sok szép élményben volt részem.Van pár rossz emlékem is,de ezzel inkább nem foglalkozom.

6. Környezeted,-családod,barátaid, ismerőseid-hogyan viszonyulnak a nem éppenséggel hétköznapi sportághoz, melyet életforma gyanánt választottál?
L.P. Hát kezdetben nagyon sokan nem tudták elképzelni, hogy mi is az amivel foglalkozom, és ezért furcsán néztek rám (hóban esőben futkároztam, és semmi sem volt fontosabb az edzésnél).
A későbbiekben mikor már az újságokban, tv-ben láttak kezdtek felnézni rám.
Családnak egy része büszke rám, vannak irigyeim, a barátnőm is ugyanezzel a sporttal foglalkozik, ezért teljes mértékben megért.

7. Alapjában véve egy nyugodt, kiegyensúlyozott ember vagy. Valld be férfiasan, téged a versenyfelkészülés összes gyötrelme, a diéta kínjai, vagy az emberfeletti edzések minden fájdalma sem hoz ki a sodrodból, sosem vagy ingerült, feszült, elviselhetetlen a környezeteddel?
L.P. Amennyire lehet tűrtőztetem magam, van amikor magamba fojtom a dühömet, inkább belülről marcangolom önmagamat (lehet,hogy a fekélyem is ebből keletkezett).

8. Mint említetted a tavasz folyamán, tervezel egy nemzetközi versenyt odahaza, Újvidéken.
Mikor szeretnéd megrendezni, és pontosan milyen jellegű versenyről van szó? /testépítés,fitnesz,páros,masters...stb?/
L.P. Ez a verseny tradíció Bácska Topolyán, ez már az 5-dik alkalom, hogy megszervezzük. A verseny szintjét még most nem tudnám megmondani, lehet nyílt, amelyiken bárki részt vehet, vagy nemzetközi szintű lesz. Tehát mindenféleképp külföldi versenyzők is részt vehetnek. A dátumot még január 25-dike után jelzem.

9. Záró kérdésként mit üzensz a Bodysport olvasóinak?
L.P. Köszönjük, hogy néznek, olvasnak rólunk, és egészségük megőrzése érdekében sportoljanak ha tehetik.

Munkatársaim nevében kívánom,hogy kitűzött terveid valósuljanak meg, nemcsak a 2009-es esztendőben, hanem-a még remélhetőleg-nagyon hosszú pályafutásod hátralévő (még minimum fél évszázad) ideje alatt folyamatosan. Köszönöm,hogy válaszoltál kérdéseimre.

L.P.Én köszönöm.


"múmia"

Megjelent: 1045 alkalommal Utoljára frissítve: 2016. január 08., péntek 23:45
Tovább a kategóriában: Ha Vajdaság,akkor Liszka... »