2009. április 08., szerda 23:13

Lesz néhány nagyon érdekes eset, ígéri a WADA tudományos főnöke

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
Keményen dolgoznak a doppingellenőrök, vigyázva a sport tisztaságára, és az esélyegyenlőségre. Az ügynökség munkatársai immár tesztelni tudják az EPO bioszimiláris „klónjait” is, melyeknek adásvétele óriási üzlet.
A Doppingellenes Világügynökség vezetői szerint nagyon kellemetlen meglepetéssel szembesülhet több sportoló: a WADA szakemberei ugyanis újonnan kifejlesztett módszerekkel már az EPO „klónjainak” minősülő szereket is tudják szűrni. A tudományos igazgató „érdekes eseteket” ígér.

Meglepetések jöhetnek: most már az EPO-val bioszimiláris szereket is tesztelni tudja a WADA!
„Alighanem sokan nagyon meg fognak lepődni, és több, nagy érdeklődésre számot tartó eset is lesz” – nyilatkozta Olivier Rabin, a WADA tudományos igazgatója az AP hírügynökségnek, mikor az új, az EPO nevű doppingszer „hasonmásainak” kiszűrésére kifejlesztett tesztmódszerekről kérdezték.
Az 1990-es évek óta „hatalmas karriert befutó” doppingszernek több, gyakorlatilag egyenértékű változata is létezik, melyeket többek között Kínában, Indiában és Brazíliában – összesen 20 országban – gyártanak. Ezeknek az úgynevezett bioszimiláris szereknek a forgalma világszerte dollármilliárdos hasznot hajt az eladóknak, de az ilyen anyagokat használó versenyzőket eddig képtelenek voltak kiszűrni az ellenőrök.

A WADA hamarosan értesíti ellenőreit az újonnan kifejlesztett kontrollmódszerekről, melyekkel az EPO-val egyenértékű szereket használó sportolók is lebukhatnak. Az ügynökség több, korábban egyértelműen gyanúsnak minősített, és lefagyasztott mintát is újratesztel a közeljövőben.
Jelenleg mintegy 80, EPO-bioszimiláris szer van forgalomban, ezekből csupán Kínában tucatnyit gyártanak. Az orosz „EPO-kópia”, az Epocrin tíz fioláját egy ukrán internetes oldalon 400 dollárért kínálták. Ez az egyik legtöbb fejfájást okozó szer a WADA-nak.
"Az új tesztelési módszerek nagy lépést jelentenek előre, hiszen tudjuk, hogy sok sportoló ezt a trükköt használta. De most van egy új eszköz a kezünkben, és van sok minta, amit újra megvizsgálhatunk, ez pedig érdekes eredményekkel járhat” – nyilatkozta Arne Ljungqvist, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság orvosi testületének elnöke. Azt a svéd szakember nem tudta megmondani, hogy a pekingi olimpián levett mintákat az új vizsgálati módszerekkel is újratesztelik-e.

Forrás: www.nemzetisport.hu
Megjelent: 208 alkalommal