2012. június 30., szombat 21:07

Ha nincs adottságod, pótold doppinggal?

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
Sokáig gondolkodtam, írjak e erről a témáról, hiszen valószínű, a véleményem nem lesz túl népszerű.
Mégis úgy döntöttem, leírok ezzel a témával kapcsolatban néhány gondolatot.
Pont azért, mert véleményem szerint valótlan illúziókat keltenek és kergetnek néhányan ezzel a témával kapcsolatban.
Minden sporthoz kell egy adottság, ami meghatározza, hogy valaki milyen szintre kerülhet az adott sportágban.
Egy kezdő, mikor elkezd edzeni, gyorsan fejlődik, egy bizonyos szintig, amíg meg nem közelíti azt a határt, amire a természet kódolta.
És itt van az a határ, aminél már lényegesen többet kell tenni azért, hogy tovább lehessen lépni.
Megtervezett étrend, ésszerűen összeállított edzésterv, pihenés-szinte egy teljesen új életforma, a cél érdekében.

És a versenyzői szint elérésénél bizony a dopping használat is előtérbe kerül.
És ez bizony, nem játék. Bárhogy is szeretnék egyesek annak beállítani.
Akinek a teste jól reagál az edzésre, az viszonylag kevés, az ésszerűség határain belüli mennyiségű doppingra is jól reagál, és fejlődik.
Aki viszont nem, hiába nyom egyre nagyobb dózist, csak önmagához képest ér el jobb eredményt, és ha meg is közelíti nála tehetségesebb ellenfelét, erre már olyan mennyiségű doppingra van szüksége, ami szinte biztos, hogy előbb utóbb egészségügyi károsodást okoz.

Mivel ez a téma tabu, így nagyon sokan az információkat internetről szedik össze, különböző külföldi fórumokról, ahová könnyen lehet olyanok írogatnak, akik életükben nem értek el eredményt, fantomok, akik illegálisan doppingot árulnak.
Sajnos nálunk is terjed ez a módi, minden alkati problémára megvan a gyógyír, a csodaszer, amit a guruk összeállítanak, beszereznek, eladnak, lelkiismeret nélkül, olyanoknak, akiket erről sokkal inkább le kéne beszélni, hiszen nyilvánvaló, nem fogják elérni azt az eredményt, amit a csodaszerektől várnak.
Ez még a kisebbik baj, a nagyobb az, hogy ebben bizony benne rejlik az egészség károsodásának veszélye.
Akiben megvan az adottság, az viszonylag kevés rásegítéssel érhet el eredményt, és nagy valószínűséggel az egészsége sem károsodik, állandó kontroll mellett.
Akiben nincs meg az adottság, nem szabad mértéktelen doppingolásra biztatni, csodaszerekkel hitegetni, inkább arra kéne rávenni, elégedjen meg egy sportos fizikummal, élvezze hogy sportol, hiszen nem ér annyit egy pillanatnyi eredmény, hogy tönkre tegye az egészségét, egy dobogós helyezésért.
Aki azonban a doppingok árulásából él, nincs más jövedelme, nyilván pont az ellenkezőjét fogja mondani.
Hiszen neki ez megélhetés, és még önmagának is meg tudja magyarázni, jót csinál, hiszen segít elérni a sportolónak azt a célt, amire vágyik.
Én pedig állítom, nem éri meg, nincsenek csodaszerek, maximum olyanok, amik meglévő adottságokat még jobban előhoznak, nem meglévő adottságokat azonban semmivel nem lehet pótolni!
Aki megpróbálja, vékony jégre lép, nagy valószínűséggel nem fogja elérni azt, amire vágyik, viszont az egészsége könnyen rámehet.
Ha előjönnek az első figyelmeztető jelek, azonnal orvoshoz kell fordulni, nem szabad megvárni, hogy komolyabbra forduljon a dolog, azonnal le kell állni, akár a felkészülést is abbahagyni, ha kell, mert ez nem játék, hiába humorizálják el egyesek.
Vida Zoltán
Megjelent: 2924 alkalommal