2007. szeptember 29., szombat 16:55

Lakatos Mihály: egy kis anatómia...

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
Folytatjuk az alapvető anatómiai ismeretek közlését. Reméljük, ezeknek az alapvető ismeretek elsajátításával, még jobb eredményeket értek el edzéseitek, felkészülésetek során. A testépítés összetett dolog, minnél több dologban vagytok tájékozottak, annál biztosabb az eredmény.
Egy testépítőnek nem árt ismerni legalább alapszinten az emberi szervezet összetételét, működését, karbantartását, hiszen egy felkészülés során nap mint nap szembesül ezekkel a tényezőkkel, jelenségekkel.
A továbbiakban ezeket az alapismereteket osztjuk meg a bodysport olvasóinak azon rétegével, akiket érdekel, és érint az anatómia mint szükséges tanulmány.
Nyílván több fejezetről van szó, ezért több részre osztjuk, hiszen egyben leközölni nemcsak hosszú és unalmas lenne, de szinte biztosra vehető, hogy egyetlen bodysport olvasó sem olvasná végig. Célunk pedig épp az, hogy akit érdekel, legalább alap szinten elsajátíthassa ezeket az információkat. Vágjunk tehát bele!
Testünk építőelemei, a sejtek
Tudjuk, hogy az emberi szervezet-akárcsak az állatok és növények esetében-mikrorészecskékből, azaz sejtekből épül fel. De nézzük meg közelebbről a sejtek alkotórészeit, életjelenségeit, szaporodását, élettartamát.
Az állati, illetve az emberi sejtet a külvilágtól-vagyis a többi sejttől-a sejthártya választja el.
A sejthártya a sejt sajátságos, fehérjéből és zsírszerű anyagból álló része. A víz és a vízben oldott sók számára szabadon átjárható, de a felszínen lévő, apró nyílásokon keresztül nagyobb molekulák is átjuthatnak.

A sejthártyán belül szemcsés, kocsonyás anyagot találunk, ez a citoplazma vagy sejtplazma.
A citoplazma vízben oldott formában szervetlen sókat, szerves anyagokat, cukrokat, fehérjéket és apró zsírszemcséket tartalmaz. A sejt közepén egy kerekded vagy ovális képletet látunk, ez a sejtmag. A sejtmagot a citoplazmától egy hártya-a maghártya-választja el, mint ahogy a sejtet a környezetétől a sejthártya.

A maghártyán is láthatók apró nyílások, amik bizonyos anyagok számára átjárhatók.
A sejtmagban található maganyag, a kromatin a sejtek szaporodásának és az öröklődésnek alapvető anyaga,tehát az utódsejt a kromatinállománnyal együtt örökli a szülősejt tulajdonságait. A citoplazmában elhelyezkedő sejtszervek részben a sejtek anyagcseréjét, részben a mozgását irányítják. A sejtek alakja változatos, mely főleg attól függ,hogy mi a feladatuk.

A vérsejtek kerekdedek vagy oválisak, az izomsejtek orsó alakúak, az idegsejteknek hosszú nyúlványuk van, a hámsejtek zömökebbek vagy laposak.
De nemcsak a sejtek alakja, hanem a mérete is rendkívül változó.

Általában 3-30 mikron között van, de előfordulhat ennél sokkal nagyobb sejt is az élővilágban, hiszen a tyúktojás is egyetlen sejt.
A sejtek feladata:
Az egyes sejtek más-más feladatok elvégzésére különültek el a szervezeten belül.
A vörösvérsejtek az éltető oxigénnek és az anyagcsere egyik végtermékének, a széndioxidnak a szállítását végzik, a fehérvérsejtek szervezetünket védik a különböző fertőzések ellen.
Más sejtek az érzékelésben, az emésztésben, a mozgásban fontosak, vagy a biológiailag igen aktív anyagokat, a hormonokat választják el.
folytatjuk
"múmia"
Megjelent: 1760 alkalommal