2009. május 19., kedd 22:00

Mit tudunk az algákról?

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
Az algával kapcsolatos információk úgymond szinte kimeríthetetlenek. Nézzük tehát mit tudhatunk még erről a misztikus élőlényről?
Mikro algák a szabadgyökök elleni küzdelemben:
Napjainkban egészségünkre a szabadgyökök jelentik talán az egyik legkomolyabb fenyegetést. Nikotin, alkohol, mozgás- és alváshiány, stressz, gyógyszerek és a helytelen táplálkozás jelentik a szabadgyökök melegágyát. A reakció láncolat végén a lehetőségek skálája széles: rák, érelmeszesedés, reuma, májkárosodás, csontritkulás, ízületkopás, ízületi gyulladás. A mikro algákban számos olyan anyag található, amelyek képesek a szabadgyökök romboló hatását megfékezni. Ezek az úgynevezett antioxidánsok.
Antioxidánsok – a test védőbástyái:
Az antioxidánsok az egészség őrei – és a legjobb fegyver a veszélyes szabadgyökök elleni harcban. E vitamin és szelén tartoznak a legismertebbek közé, de számos olyan másodlagos növényi eredetű anyag, melyekben a Spirulina és a Chlorella oly gazdag, tökéletesen hatásosak az agresszív oxigén vegyületekkel szemben.
Ennek az oka, hogy az emberi szervezet nem képes előállítani antioxidánst.

Ezért azt táplálékkal, vagy táplálék kiegészítőkkel kell magunkhoz venni. Amennyiben a szervezet nem rendelkezik elegendő antioxidánssal, a szabadgyököknek egyszerű a dolguk. Eredmény: sejtfalaink lyukacsossá válnak, sőt megtörnek. Ezáltal a sejtmag védtelenül áll a támadásokkal szemben, ami sejt mutációk keletkezéséhez vezethet. Olyan drámai betegségek alakulnak ki ily módon, mint az érelmeszesedés, rák, immunrendszer- zavarok, krónikus sokízületi gyulladás, szellemi leépülés, cukorbetegség és nem utolsósorban a bőr időelőtti elöregedése.
Mik azok a szabadgyökök?
A szabadgyökök instabil nagy reakció készségű atomok vagy vegyületek, Nagyon rossz a hírük, de ugyanúgy az emberi szervezet működéséhez tartoznak, mint a szikra a tűz égéséhez. Háttér: minden szervezet oxigén segítségével alakítja át a tápanyagot energiává és meleggé. A folyamat, akárcsak a tűz égése, nem veszélytelen. Akárcsak valódi tűz égésekor, a szervezetben is keletkeznek „szikrák”, amelyek szempillantás alatt képesek továbbterjedni. Mindez normális, hiszen ezeknek a részecskéknek feladata a sejthulladék eltávolítása, valamint gyorsvédelmi csapatként a szervezetben egyfajta „task-force” szerepet betöltése. A rendkívül aktív részecskéknek, reaktív oxigén vegyületeknek a szervezet védelme is a feladata olyan betolakodók ellen, mint a baktériumok, vírusok.
A feladat „oxidáció” útján teljesítik. Azonban ez csak az érem egyik oldala. Ugyanis a szervezetnek képesnek kell lennie arra, hogy a szabadgyököket megfelelően kordában tartsa. Ha túlságosan elszaporodnak az ártalmas. Ha kibillen az egyensúlyból a szabadgyökök termelése és működése pillanatok alatt káros szintre emelkedik. Ezt először a vérképben lehet észlelni. A jelenségnek neve „oxidatív stressz”.

Az oxidatív stressz megelőzésére találta ki a természet az úgynevezett „antioxidáns védőernyőt”. Ez a segítőiből, az antioxidánsokból áll. Ezek befogják az elszabadult szabadgyököket, ezzel megakadályozva romboló terjedésüket a szervezetben.
A szabadgyökök káros hatásának következményei:
A szabadgyökök mindent megtámadnak, ami az útjukba kerül. Azért ilyen mérhetetlenül agresszívek, mert ellentétben a molekulákkal, egy elektronnal kevesebb, vagy eggyel több van bennük. Ez az egyeletlen elektronszám az, ami a szabadgyököket a szervezetben fosztogató bűnözőkhöz teszik hasonlatossá.
Egy dolog foglalkoztatja őket: vagy szerezni egy elektront, vagy megszabadulni a feleslegtől. Ezért támadnak minden olyan molekulát, amelyben az elektronok száma megfelelő.
Például ha egy szabadgyök találkozik egy zsírsavval azonnal neki esik, vagy azért hogy „lenyúljon” egy elektront, vagy, hogy „ráerőszakoljon” egyet. Ha a megtámadott zsírsav nem képes a védekezésre, maga is szabadgyökké válik, mert vagy eggyel kevesebb, vagy eggyel több elektronja lesz a szabadgyök sikeres támadását követően. Ez után az időközben maga is szabadgyökké változott zsírsav hasonló tébolyult támadásba lendül, hogy visszanyerje eredeti egészséges állapotát. Ebből aztán olyan veszélyes események láncolata alakul ki, amit leginkább lavina keletkezéséhez hasonlíthatunk. A szabadgyökök legkedveltebb céltáblái a szervezetben található sejtek nagyméretű „üzemzavarra” hajlamos molekulái pl. a proteinek, enzimek, sejtmembránok, kromoszómák – mindegyik létfontosságú bonyolult felépítésű sejtszerkezet. Ha a sejt nem képes a szabadgyök támadásának kivédésére, vagy az okozott károk gyors elhárítására az a DNS degenerációjához és ellenőrizhetetlen sejtnövekedéséhez vezethet.
Következésképpen:
Azok az antioxidánsok, amelyekben a mikro algák gyakorlatilag dúskálnak, komoly betegségektől óvhatnak meg bennünket. Testünket egészségesen és fitten tartják.
                                                                            (folytatjuk) "múmia"
Megjelent: 2229 alkalommal