2007. szeptember 29., szombat 16:55

Lakatos Mihály: egy kis anatómia... (folytatás)

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
A szervezet építőanyagai: A szövetek

Ahogy egy házat különböző anyagokból építenek fel, úgy a szervezetet is különféle anyagok, szövetek alkotják. Az azonos eredetű, szerkezetű és azonos működés végzésére elkülönült és csoportosult sejtek összességét nevezzük szövetnek. Feladatuktól függően négyfélét különböztetünk meg: hám-,támasztó-,izom-és idegszövetet.
A hámszövet: A szervezet takarója
Testünk kb 1,5 m2 nagyságú külső felszínét elszarusodó, több rétegű laphám borítja ami jól ellenáll a fizikai ártalmaknak. A szaruréteg állandóan kopik, de az elpusztult sejteket új sejtek pótolják.
Köb vagy henger alakú hámsejtek bélelik a váladékot termelő szervek, a mirigyek kivezetőcsövét (pl. az izzadságmirigy), de az egész gyomor- és bélrendszer belső felszínét is. Ezek a sejtek nyákos váladékot termelnek azért, hogy a felszínt mindig nedvesen és csúszósan tartsák. Különleges feladatot lát el a csillószőrös hám a légutakban. A levegőben bekerült apró szennyeződéseket a sejtek csillóiknak a külvilág felé irányuló állandó mozgatásával igyekeznek eltávolítani.


A festékes hám a színes bőrű embereken figyelhető meg a legjobban, de a fehér bőrűek sem mentesek tőle, mivel a szemben és az emlőbimbó körüli bőrterületen is megtalalható. Erős, tartós napsütés hatására a festék mennyisége a hámban felszaporodik - a lebarnulás ennek a következménye. A barna festék elnyeli az ultraibolya sugarakat és ezzel megakadályozza, hogy azok a szervezetbe mélyebbre hatolva kárt vagy sérülést okozzanak. Nem véletlen tehát az Egyenlítő vidékén élő emberek barna bőre - ez egy évezredek alatt kialakult védekező berendezés! A mirigyhám a mirigyek jellegzetes építőszövete. Sejtjei a környezetükből felvett anyagokat lebontják, és új biológiailag aktív anyagokat (enzimeket, hormonokat) építenek fel belőlük.



A mirigyhám az alapszövete a hasnyálmirigynek, amely az emésztéshez szükséges enzimeket (bontó anyagokat) termeli a vesének, amely a vizelet útján a szervezetre káros anyagokat választja ki, s az agyalapi mirigynek is mely a növekedést szabályozó hormont termeli. A mirigyek más részre váladékukat finom csatornákon keresztül a test, vagy valamelyik üreges szerv (gyomor, bél, epehólyag) felszínére juttatják. A bőrt nedvesen (izzadságmirigyek) vagy zsírosan (faggyúmirigyek) tartják, a nyálkahártyát sikamlóssá teszik. A hámszövet teszi lehetővé az érzékelést is. Természetesen az érzékszervtől függően eltérő a szerkezete, másfajta érzéksejtek helyezkednek el a fülben és mások a nyelv felszínén vagy az orrban. Feladatához módosult hám béleli az erek belső felszínét is, olyan tükörsima felületet alkotva, hogy a vér éppúgy nem alvad meg bennük, akárcsak a szilikonnal bélelt műanyag vagy üvegcsövekben sem.

/folytatjuk/

           "múmia
Megjelent: 1347 alkalommal