2009. augusztus 11., kedd 22:07

A doppigról általában

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
Egy internetes portálon találtam érdekes információkat az örökzöld dopping témával kapcsolatosan, amit most megosztok a Bodysport olvasóival is, hiszen ismereteink bővítése, vagy felfrissítése mindig időszerű.
A doppingszerek típusai
A dopping szó a dél-afrikai kaffer törzsek nyelvén egy bódító pálinkaféleség neve, melyet kultikus törzsi események alkalmával ittak. Az italtól hol felfokozott idegállapotba kerültek, hol bódultság vett rajtuk erőt.
A szó a 19. század végén átkerült az angol nyelvbe, ahol először dope formájában olvashatunk róla az angliai lóversenyekkel kapcsolatban.
A sportolók a doppingot szellemesen koksznak is hívják, ami egyes magyarázatok szerint a nagy fűtőértékű tüzelőanyagra, más magyarázat szerint pedig a coke (koka) növény nevére vezethető vissza, amelynek levelét manapság is rágják a világ számos részén.
A doppingszereknek alapvetően négy csoportjuk van. Ezek közül a legveszélyesebbnek az anabolikus szteroidok számítanak.
Ezek elősegítik a fehérjebeépítést, felgyorsítják az izomkötegek növekedését. A nőknél többek között szőrösödést, a férfiaknál pedig impotenciát idézhetnek elő.

Az egykori NDK úszónői közül volt olyan, aki annyira elférfiasodott, hogy férfivá operáltatta magát, mások pedig valóságos torzszülötteket hoztak világra.
Az úgynevezett stimulánsok a központi idegrendszerre hatnak. Serkentik a szervezetet (gyorsítják a légzést, a vérkeringést), vagy pedig a fáradságot küszöbölik ki, ám eközben felborítják a test természetes szabályait.
Normális esetben ugyanis, amikor fáradságot érzünk, szervezetünk még rendelkezik kellő energiatartalékkal – az említett szerek ezeket mozgósítják, ami esetenként halálhoz is vezethet. Gyakran használt doppingszer az EPO-nak nevezett hormon, amely az oxigént szállító vörösvértestek termelését szabályozza. Hatása óriási: egy futónál húsz perces intervallumban akár 30 másodperccel is javíthatja idejét, egy maraton esetében négy perces időlefaragást is jelenthet. Ha viszont túladagolják, annyira megnő a vérbőség, hogy keringési zavarok lépnek fel, amelyek halált is okozhatnak. Az EPO-t 1987 óta használják, a nyolcvanas évek végén ugrásszerűen megnőtt a halálesetek száma a holland kerékpárosok között.

A tiltott szerek közé tartoznak a vízhajtók is, amelyek egyrészt a súlybeállítást, másrészt az "árulkodó" vegyületek szervezetből történő mielőbbi kiürülését szolgálják.
Doppingnak számítanak a különféle teljesítménynövelő eljárások is. Ilyen például a saját vér levétele, majd a verseny előtti visszajuttatása a szervezetbe, illetve az úgynevezett géndopping.
Ez utóbbi nemrégiben került fel a tiltólistára, és egyes vélemények szerint a 2012-es olimpiára a hagyományos doppingszereket háttérbe is szoríthatja.
A gyógyíthatatlan betegségek kezelésére is használt génterápiás eljárások ugyanis alkalmasak olyan változások előidézésére is, amelyek a szervezet teljesítő- és állóképességét növelik.
Megjelent: 588 alkalommal