2010. augusztus 20., péntek 17:28

Szteroidok fehérje beépítő hatása

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
Ha a szteroidokról esik szó sokszor elhangzik a jól ismert kérdés:”mennyit fogok tőle fejlődni?”
Mindenki kíváncsi arra, hogy mekkora izomtömeg gyarapodásra számíthat egy adott szer használata során. A válasz azonban igen nehéz, ugyan is különböző genetikai adottságokkal rendelkezünk.
Az anabolikus szteroidok legtöbbje sejten belüli receptorokhoz kötődik, melyek strukturális változása után a sejtmagban található kromoszómákhoz kötődnek, és különböző génátírási folyamatokat tesznek lehetővé.
Ez eredményezi az izomszövet gyarapodását. Azonban egyes receptorok szerkezete még fajon belül sem egyforma (sőt néha még egyes egyedeken belül sem ugyan olyan, ez teszi lehetővé a tamoxifenhez hasonló szelektív receptor modulátorok használatát).
Nem lehet tehát uniformizálni, hogy egy szteroid ennyi, meg ennyi izmot „hoz”, inkább fehérje építő potenciálról kéne beszélni.
Az alábbiakban néhány általános dologról fogunk beszélni, amiből következtethetünk arra, hogy „mennyire hatékony a szer”.
Létezik egy arány szám az un. anabolik/androgenik ratio (AAr), ami azt hivatott megmutatni, hogy a tesztoszteronhoz képest (mely az 100:100 arányt kapta) milyen arányban áll a két fiziológiás hatás a szer használatánál.
Néhány példa:
Stanazolol (Winstrol): 320:30

Methandrostenolone (Dianabol): 90-210:40-60
Methenolon (Primabolan): 88:44-57
Mesterolon: 30-40/100-150
Nandrolone („Deca”): 125:37
Trenbolone (acetát): 500/500

Tesztoszteron (propionát és egyéb észterek): 100:100
Fluoxymeszteron (Haloteszin): 1,900:850

Ezek a számok jó támpontot biztosítanak az egyes szerek „erősségének” meghatározásában, ám az emberi testben kicsit bonyolultabban zajlanak a dolgok.
Ha ránézünk pl. a winstrol 320:30-as értékére, arra következtethetünk, hogy jóval erősebb szer mint pl. a 125:37-as nandrolon, mégis a használók nagyobb tömeggyarapodásról számolnak be a nandrolon esetében, (valószínűleg a nonandrogénreceptor hatások miatt).
Ez az arányszám tehát inkább tájékoztató jellegű, és e mellet egyéb faktorokat is figyelembe kell venni.
A szteroidok, mint már említettük a fehérje szintézist fokozzák, tehát ha megnövelt fehérjebevitel mellet a fehérjelebontás termékei nem jelennek meg nagy mennyiségben a vérben, feltételezhetjük, hogy „használ a szer”.
Ezért érdemes kúra előtt, és közben vérképet csináltatni, és figyelni a karbamid és az urea szintjét (természetesen a magas fehérjebevitelre is figyelni kell!).
Ha az urea, és a karbamid szintek a kúra alatt nagyobbak, akkor valószínű, hogy az elfogyasztott fehérjék aminosavai nem épülnek be, hanem a felesleg lebomlik.
Az összfehérje növekedés is informatív lehet.
Másik érték a hematokrit, amit érdemes figyelni, ugyanis a legtöbb szteroid a vérképzésre is pozitív hatást gyakorol.
A fent említettek egyike sem mondható diagosztikus pontosságú eljárásnak.
Sajnos itt is érvényes: ki kell próbálni, hogy megtudjuk, ránk milyen hatással van egy adott szer.
Éppen ezért nem bíztatunk senkit szteroid használatra. Akik pedig még is a használat mellet döntenek, nagy körültekintéssel tegyék, hiszen az egyes egyének másképp reagálhatnak különböző gyógyszerekre.
Megjelent: 2138 alkalommal