2010. július 26., hétfő 00:50

Szteroidok és a nemi működés

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
Szintem minden szteroid használó tisztában van azzal, hogy az androgén hormonok, mint amilyen a tesztoszteron és, annak származékai, hatással vannak a nemi működésre. A férfi és a női nemi működésben hasonló hormonok hatnak, de eltérő a szerepük és a mennyiségük. A férfi nemi működés az ivarérett kortól fogva az idős korig többé-kevésbé állandó szintet mutat, egyenletes a hormon (esetükben tesztoszteron) termelés. A hölgyek nemi működésére a ciklusosság (mentruációs ciklus) jellemző és náluk bonyolultabb a hormonális szabályozás.

A hölgyeknek éppen emiatt a bonyolult, és igen precízen hangolt szabályozó mechanizmus miatt, a legkisebb beavatkozás is felboríthatja a nemi működés finom rendszerét. Esetükben a szerhasználat (főként androgének) nem javasolt.

A férfi szteroid használók szervezetében is változások jönnek létre az alábbiakban, erről ejtünk néhány szót.
Az androgén szabályozásban három egymás alá rendelt szint szerepel:
• A hypthalamus hypophyseotrop sejtjei, ezek a hypophisisre (agyalap mirigy) ható neuro-hormont a GNRH-t termelik (az angol Gonadotropin-releasing hormone szóból)
• Az adenohypophysis gonadotrop sejtjei, melyek a LH-t és az FSH-t termelik.
• A herék melyek a tesztoszteront és egyéb androgéneket termelnek, ezek alakítják majd ki a „férfias” küllemet.

A tesztoszteron (és egyéb androgének) termelésért a herék a felelősek a férfi szervezetben, annak is a herecsatornák között elhelyezkedő un. Leydig-féle interstialis sejtes állománya. A Leydig-sejtek szteroidszintézisét az adenohypophisis (agyalapi mirigy elülső lebenye) Luteinizáló Hormonja szabályozza (LH vagy ICSH). LH hiányában a Ledyig sejtek adnrogén termelése leáll. Az alacsonyabb szintek hormonelválasztása a magasabb szintek hormon elválasztásától függ, a hypothalamus GNRH-termelése irányítja a gonadotrop sejtek LH termelését, az LH pedig a Leydig sejtek androgén termelését határozza meg. Ezt a nevezik GNRH-LH-tesztoszteron tengelynek.
A férfi szervezetben az állandó hormonszintet (átlagos napi tesztoszteron termelés 10mg körül van) 2-3 óránként ismétlődő epizodikus GNRH kibocsátás teszi lehetővé. A GNRH kibocsátást egyrészt az alsóbb szintek visszacsatolásai, másrészt a központi idegrendszer egyéb részeiből érkező információ szabályozza (limbicus renszer, szagló és látó rendszer)
Az említett három szint visszacsatolási hurkot képez, a herehormonok gátolják a felsőbb szintek hormon elválasztását.
A szteroid használók ezen a szinten avatkoznak be a rendszerbe. A kívülről bevitt hormonok gátolják a saját hormon kibocsátást, hosszantartó használat pedig a saját termelés leállását, sőt akár visszafordíthatatlan sejt elhalást is okozhat a herékben. A kúrák utáni „nagy összeesés” is a nem megfelelő levezetés miatt történik. Valamekkora visszaesés minden esetben tapasztalható, hiszen a saját hormontermelésnek vissza kell állnia.
A tamoxifen és származékai segítenek a hypothalamusban fokozni GNRH-ra való érzékenységet, így a megnövekszik az LH és az FSH kibocsátás, ami tesztoszteronszint emelkedéshez vezet.

A HCG egy az LH hoz hasonló peptid hormon, ami hosszú kúrák után segít beindítani a herék tesztoszteron termelését.
Mint láthatjuk a férfi nemi működés nem olyan komplex ugyan, mint a női, ám korántsem mondható egyszerű felépítésűnek. A szabályozó folyamatok nagyon sokrétűek és a külső beavatkozás még nagy körültekintés mellet is tartogathat veszélyeket.
Megjelent: 1931 alkalommal