2010. október 28., csütörtök 09:03

A boldenonról

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
Alábbi cikkükben egy, eredetileg az állatgyógyászat számára kifejlesztett vegyületről, a boldenonról ejtünk pár szót.
A boldenon több néven is fut: főként Equipoise, Ganabol, Equigan és Ultragan néven lehet megtalálni, és leginkább lovak kezelésére használják.
A boldenon anabolikus/androgén ratioja 100/50, ami azt mutatja, hogy a tesztoszteronhoz hasonló az anabolikus tulajdonsága, ám az androgén hatása kb. a fele.
Ez a boldenon szerkezetéből adódik, ugyan is a boldenon esetében a 1. és 2. szénatom között egy kettős kötést találunk, ami a tesztoszteron esetében hiányzik.
Az erő és tömeg gyarapodás a tesztoszteronhoz hasonló azonos mennyiségek esetén, talán az erőgyarapodás mérsékeltebb az alacsonyabb androgén aktivitás miatt, de ez a tulajdonság a mellékhatások tekintetében kedvezőbb.

A kettős kötésnek köszönheően a boldenon aromatizál ugyan, de kb. fele olyan gyorsan, mint a tesztoszteron.
Használói még 1 gramm/hét adag esetén is csak ritkán számolnak be ösztogén hatásokról (gynecomastia, puffadás).
Az androgén mellékhatások is mérsékeltebbek (akne, zsíros bőr, prosztata duzzanat, kopaszodás).
Az alacsony androgén hatás miatt néha nők is használják, de a férfiasodás sajnos nem kizárt (nők 50-100mg/heti adagokkal szoktak számolni).

Igaz azonban, hogy az 5-5 alpha-reduktáz enzim képes a boldenont egy igen adrogén vegyületté dihidroboldenonná alakítani (7x androgénebb a tesztoszteronnál) ám ez olyan csekély mennyiségben képződik, hogy még hölgyek esetében sem okoz nagyobb problémát. Előfordul azonban néhányakban túlzott enzimatikus aktivitás, ami már problémát okoz (igaz az ő esetükben már szteroidok injektálása nélkül is jelentkezhetnek panaszok).

Sokan a Decához hasonlítják, ám a két vegyület más hatásmechanizmussal hat és a szerkezetük is igen eltérő.
A boldenon lassú, jó minőségű izomgyarapodást eredményez, ezért használói ritkán alkalmazzák 10-12 hétnél rövidebb ideig.
Férfiak esetében 200-600 mg-t használnak. Furán hangozhat, de boldenon mellet érdemes valami androgén szert is használni (tesztoszteront), hiszen a boldenon is csökkenti a saját hormon szintet, így az androgén hatás a szervezetben igen csak mérséklődhet (szexuális problémák adódhatnak).
A boldenonnak az USA-ban igen alacsony az ára, ezért igen népszerű a szegényebb rétegek körében (gyakran „ütik fel” a drágább tesztoszteron készítményeket vele)
Aktivitási ideje 15 nap körül van, és igen sokáig, több mint 5 hónapig is kimutatható.
Habár nem az a „májgyilkos”, „romboló” szer, de mint minden szteroidot, ezt is körültekintéssel kezeljük.
PCT a boldenon esetében is ajánlott!
Megjelent: 6525 alkalommal