2010. november 05., péntek 21:07

A provironról

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
A meszterolon egy szájon át szedhető androgén szteroid, melyet a Schering (német gyógyszeripari cég) dobott a piacra a 70-es évek végén Proviron néven.
Véleményem szerint a meszterolon használatát övezi a legtöbb félreértés az atléták körében: egyesek kúra közben használják, mások a kúra utáni levezetésnél.
Lássuk mik is a fő jellemzői ennek a vegyületnek!
A meszterolon aktivitási ideje 12 óra körül van, kimutatni 5-6 hétig tudják.
A meszterolon eredetileg az idősebb férfiak hangulat változásainak kezelésére használták (nem antidepreszáns, de egyes esetekben hatékonyan kezelheti az andropauza utáni állapotokat), ez a sportolók számára nem elsődleges szempont.
Ahhoz, hogy megértsük a meszterolon hatásait, pillantsunk a vegyület szerkezetére.

A meszterolon egy dihidrotesztoszteron származék, így nem tud ösztrogénné alakulni a szervezetben, viszont az aromatáz enzimhez igen jól kötődik (un. kompetitív gátló).
Ez azt jelenti, hogy olyan kúrák közben, melyek sok tesztoszteront, illetve egyéb aromatizáló szteroidot tartalmaznak, a meszterolon segít csökkenteni az ösztögén hatást.
Ez azért kívánatos, mert pl. az armidex és egyéb erős aromatáz gátlók szinte nullára csökkentik a szervezet ösztrogén tartalmát és ez nem feltétlenül kívánatos (tömegnövelésnél kifejezetten hátrányos).
Másfelől a meszterolon nem 17 alfa-alkalizált így a májkárosító hatása sem olyan erős.
Csak ennyiről lenne szó a meszterolon egy aromatáz gátló semmi több?
Nem egészen! Van a szervezetben egy SHBG (sex hormon binding globulin) nevű glikoprotein, mely megköti a keringő szabad tesztoszteront (is).
A meszterolon igen jól kötődik a SHBG-hoz (lényegesen jobban mint más sztreánvázas vegyület), ezáltal több lesz a szabad hormon a keringésben.
A proviron tehát egy „szinergista” szerként is felfogható, mely segít kihozni a maximumot más vegyületekből.
A fentebb említettek miatt terjedt el az a nézet, hogy a meszterolon emeli a tesztoszteron szintet.
Ez valójában csak a szabad tesztoszteronra igaz az összmennyiségre nem.
Sőt, habár igen nagy mennyiségekben (400mg <) még csökkent is a szervezet LH szintjét. Meg kell azonban említeni, hogy 100-150 mg, ami az ajánlott dózis 2-3 x-osa, sem csökkenti számottevően sem az FSH, sem az LH szinteket.
A leírtakból látható, hogy a meszterolon nem igazán használ a kúrák utáni „terápiában”, inkább kúra alatt alkalmazandó.
Önmagában igen gyenge szer, de anabolikusabb vegyülettel kombinálva segít maximalizálni az izomtömeg-növelő hatást.
Megjelent: 7972 alkalommal