2010. november 13., szombat 16:38

A maszteronról

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
Alábbi cikkünkben ismét egy DHT-származékról, a masteronról ejtünk néhány szót.
A masteron egy DHT származék, melyet eredetileg az ösztrogén-érzékeny mell daganatok kezelésére használtak (a tamoxifennel kombinálva esetenként még a kemoterápiánál is jobb eredményeket produkált a szer).
Sajnos az előbbiek miatt a masteronról szóló tanulmányok inkább a rákellenes hatásáról szólnak és csak kevés szó esik a tömeg- és erőnövelő potenciáljáról.

Annyi azonban biztos, hogy a masteron hatékonyan gátolja az aromatáz enzim aktivitását és habár a masteron anabolik-androgenik ratioja viszonylag alacsony (62:25), mégis a DHT 5x androgénebb a tesztoszteronnál és a receptor affinitása is 3-4x nagyobb.
A javasolt dózisokban (300-500 mg/hét) az androgén hatás már igen kifejezett.
Ez a mellékhatásokban is mutatkozik: agresszió fokozódása, hajhullás, aknék, prosztata duzzanat jelentkezhet.
Előnye viszont, hogy hatására fokozódik a lipolizis (zsírbontás) és a zsírsejtekből történő lipid kiáramlás.

Sajnos a fokozott lipid kiáramlás hozható összefüggésbe azzal a ténnyel is, hogy a masteron (és más androgének) használata során emelkedik a koleszterin szint, továbbá a koleszterinek arány az LDL irányába tolódik el.
Itt lehet megemlíteni a 20-30 évvel ezelőtti Kínai női úszóválogatott és a Német női úszóválogatott esetét, akik valószínűleg masteront használtak.
A hölgyek külleme és hangja sem éppen a gyengébbik nemre jellemző karakterisztikákat mutatta. Nőknek tehát ez a szer nem igazán ajánlott.
A masteron azonban igen csak jó szolgálatot tesz, ha érett, „acélos”-izomzat építés a cél. Tömegnövelő potenciálja nem olyan számottevő, ám ha kevésbé androgén szerekkel kombináljuk segít azok mellékhatását kiküszöbölni (pl: Nandrolone esetében az androgén aktivitás csökkenését, tesztoszteronoknál az aromatizálódást).
A mesterolonhoz hasonlóan a masteron is jól kötődik a SHBG-hoz, így a szabad anabolikus vegyületek hatása kifejezettebb lehet.
Használói szinte soha nem önmagában használják.
Ne felejtsük el azonban, hogy a masteron ajánlott adagja már csökkenti a saját tesztoszteron termelést így használata után PCT ajánlott.
Megjelent: 12599 alkalommal