2011. február 06., vasárnap 13:42

A tesztoszteron cypionát

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
A tesztoszteron a másodlagos nemi jellegek kialakulásáért felelős hormonok közül a legfontosabb.
Ez a hormon nem csak a fizikai megjelenést képes befolyásolni, de beleszólhat a mentális jellemzőkbe is.
Köztudott, hogy a tesztoszreron hatására izomtömeg gyarapodás jön létre, természetesen ez akkor a legnagyobb mértékű, ha edzéssel és protein dús táplálkozással párosul.
Először is a tesztoszteron segít az izomsejtekben tartani a nitrogént (itt igazából aminosavakra gondoljunk, hiszen azok fő alkotóeleme a nitrogén, de a szakirodalom nitrogén visszatartást említ).


A tesztoszteron un. androgén hormon, ami azt jelenti, hogy ez hormon stimulálja, vagy szabályozza a férfi jellemvonások kifejlődését és ezek megtartását.
A tesztoszteron a sejteken belül fejti ki hatását, és közvetve a génátírást is szabályozza.
A tesztoszteron a sejtbe kerülve az androgénreceptorhoz kötődik vagy dehidrotesztoszteronná (DHT) alakul, ami ugyancsak az androgén receptorhoz tud kapcsolódni, de jóval nagyobb az affinitása a receptorhoz.
A kapcsolódás további folyamatokat indukál, melynek végén a DNS-ben szereplő „kód” alapján a megfelelő fehérjék szintetizálódnak.
Többek között nő a sejt IGF-1 szintje is, ami erős anabolikus tulajdonságokkal bír.

A tesztoszteron elősegíti a zsírbontást és a glikogén szintézist is.
A tesztoszteron hatására nő a vörösvérsejt szám (ezért is rendelkeznek a férfiak általában magasabb hematokrit értékekkel), ez elősegíti a hatékonyabb oxigénfelvételt, és eredményesebbé teheti az állóképességi sportolók teljesítményét.
A jó oxigén ellátás gyorsítja a regenerálódást, de a szatelitsejtek (ezek felelősek az izommunka során bekövetkezett mikrosérülések kijavításáért) aktivitásának növekedése az egyik legfontosabb tényező az izomszövet újjá épülésében, gyarapodásban.
A tesztoszteron szerepet játszhat továbbá a szexuális késztetés (drive), és az agresszívebb viselkedésiformák kialakításában.
A testoszteron-cypionát hatásaiban nem sokban különbözik a többi tesztoszteron észtertől.

Az anabolikus/androgén hányadosa 100/100 csakúgy, mint a többi tesztoszteronnak.
A különbség itt is a 17. szénatomhoz kapcsolt észterben van, a cypionát észter egy közepesen hosszú észter lánc így a hatás „közepesen gyors” (a propionáthoz,- ami gyors- vagy a dekanoáthoz, ami- lassú viszonyítva).
Minél hosszabb ugyan is az észter lánc, annál nehezebben oldódik a tesztoszteron vízben, tehát annál több idő kell a tesztoszteronnak, hogy a keringésbe jusson.
Fontos megemlíteni, hogy a tesztoszteron-észterek esetében maga az észter lánc lebontásra kerül, amit a vegyület a keringésbe jut (ezeket az észteráz enzim hidrolizálja).

Az aktív hormon maga a tesztoszteron minden esetben, azonban a szabad tesztoszteron hatása nagyon rövid, mindössze néhány óra.
Az olajos injekciók „bezárják” a tesztoszteront, és abból folyamatosan oldódva biztosítják „az utánpótlást”.
Az egyes észterek esetében a mellékhatásokat az eltérő időben kialakuló „hormoncsúcsok” miatt érezhetik a használók különbözőnek.
A testoszteron-cypionát aktivitási ideje 15-16 nap és körülbelül 3 hónapig mutatható ki.
A mellékhatások a tesztoszteronra jellemzőek, kellően nagy dózis esetén (ált. 500 mg-1g</hét).
Legjellemzőbbek az androgén hatások: aknék, zsíros bőr, szőrzetnövekedés, néha kopaszodás, prosztata duzzanat.
A tesztoszteron képes ösztrogénné alakulni (un. aromatizáció), ebből adódóan megnövekedhet a mell mirigyállománya (gynecomastia), fokozódhat a vízvisszatartás és a zsírbontás is lassul. A nagymennyiségű keringő hormon miatt a saját hormontermelés (negatív visszacsatolás a hypothalmus-hypophisis rendszerre) visszaesik, vagy hosszú nagy dózisú kúrák során akár le is állhat.
A testoszteron-cypionát használata után is célszerű a hormonszint visszaállítását támogató anyagokat használni (HCG, tamoxifen).
Tartsuk figyelemben, hogy a dopping használat, még ha körültekintően is van kivitelezve, veszélyeket rejt magában!
Megjelent: 4350 alkalommal