2011. február 13., vasárnap 22:46

A só-vízháztartás, vízhajtás

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
A testépítők körében rengeteg jelzőt lehet hallani, egy nem éppen éles fizikum leírására. Ilyenek a vizes, fedett, zsíros, lapos stb., ezeket néhányan egymás szinonimájaként is használják.
Pedig teljesen zsírmentes fizikum is lehet „vizes” és egy porszáraz is lehet lapos.
Nézzük kicsit át ennek a biológiai alapjait.
Az emberi szervezet sejtekből és sejten kívüli anyagból épül fel, mind a sejten belüli, mind a sejten kívüli térben igen sok víz található (a felnőtt emberi szervezet víztartalma átlagosan 75% körül van).
A víz eloszlását számos mechanizmus befolyásolja, ez egyik legfontosabb tényező a Nátrium és a Kálium ionok koncentrációja.
Az ásványi sók és a víz transzport folyamatai igen erős kapcsolatban állnak.
A szervezet só-víz háztartása c. cikkünkben megismerhetjük a pontos mechanizmust, itt néhány, a verseny felkészülés során hasznosítható információt fogunk közölni.
A testépítők számára a színpadon mutatott fizikum tökéletessége a legfontosabb szempont.
A bőr alatt minimális zsír és víz legyen, ám az izmok teltséget és jó erezettséget mutatassanak.
Az egyik alkalmazott technika a só megvonás, melyet a verseny előtti 3-4 hétben már célszerű elkezdeni (itt a háztartási sóra a NaCl-re gondolunk).
A szervezet nátrium szintjének csökkenése a bőr alatti víz csökkenését eredményezi (természetesen ez akkor látszik, ha számottevő zsír már nincs a versenyzőn).
Sokan a verseny előtti hetekben csak alacsony Na-tartalmú vizet isznak (<30mg) és vizelethajtó teát is fogyasztanak.
A tea segít a salakanyagok kiválasztásában, de a csökkentett Na tartalmú víznek csak akkor van értelme ha más forrásból már nem viszünk be Nátriumot.
Többször láttam már olyat, hogy a versenyző alacsony Na-tartalmú vízzel itta a fehérje turmixát, hogy elkerülje a vízvisszatartást.
Ezzel csak az, az egy probléma van, hogy az ízesített fehérjék mindegyike igen magas Na-tartalommal bír ( pl.: Nátrium-ciklamát és egyéb ízfokozó/édesítő szerek).
Paradox módon, ha verseny előtti 1héttel sok folyadékot iszunk (5-6L), akkor annak „vízhajtó” hatása lehet, hiszen a víz nagy része valamilyen molekulához kötötten fordul elő a szervezetben (un. hidrát burokban).
A nagy folyadékbevitel pedig a veséken keresztül „kimossa” a vízmegkötő anyagokat.
Problematikus dolog még a vízhajtók használata.
Sokan a nem megfelelő diétát próbálják meg vele helyettesíteni, de akadnak, akik ettől remélnek tökéletesen száraz fizikumot.
A vízhajtók valóban tudják javítani a forma élességét, ám ne feledkezzünk meg arról, hogy az izmok kerekségét a szénhidrát töltés fogja megadni és a VÍZ (az izomsejten belül).
Ha a vízhajtást eltúlozza a versenyző a kellemetlen élettani hatások mellet (szédülés, hányinger, gyengeség, súlyos esetben kiszáradás) „be se tud rendesen töltődni”.
Érdemesebb inkább lassabb és Kálium „kímélő” gyógyszereket használni (Furosemid helyett Amilorid pl.).

Az utolsó napokban a szaunázás ajánlott, hiszen azzal is méregtelenítünk és Nátriumot vesztünk.
Vannak akik azt hiszik ha verseny előtt1-2 nappal is edzenek, az jót tesz a fizikumuknak az igazság az, hogy ez nem feltétlenül igaz.
Az izommunka során rengeteg bomlástermék keletkezik, melyek a fizikumra negatív hatással lehetnek, így verseny előtt 2 nappal már nem ajánlott edzést végezni.
A nagyon alacsony Na-szint azonban nem feltétlenül a siker kulcsa.
Egyes anyagok (aminosavak, szénhidrátok) a sejtekbe nátriummal együtt képesek bejutni. Számos felszívódási folyamat tehát nem, vagy csak nagyon gyengén tud létrejönni, ha drasztikusan visszavesszük a Na bevitelt.
Ebben az esetben nem feltétlenül igaz, hogy minél extrémebben sanyargatja magát a versenyző annál jobb formában lesz.
Fontos a verseny előtti nyugalom, és a pihentség, hiszen az izommunka után felgyülemlett bomlástermékek is „vizesíthetnek”, illetve a magas kortizol szint sem tesz jót a fizikumnak.
Megjelent: 8325 alkalommal