2011. február 27., vasárnap 23:07

A fejlődés titka: a változatos edzés?

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
Ezt nagyon sokszor hallom az utóbbi időben. Valóban így lenne?
Csak ennyi lenne a titok? Ne legyen két egyforma edzésed, mert bekövetkezik a hozzászokás, az izomzatnak állandóan új ingerekre van szüksége a fejlődéshez, és ennek kulcsa a változatos edzés.
Hallom sajnos nagy magabiztossággal olyanoktól, akik még az alapgyakorlatokat sem tudják helyesen végrehajtani, a kiegészítő gyakorlatokról nem is beszélve.
A doppingolással kapcsolatban írtam, mindig vannak felkapott elméletek, amiben a csodavárók hinni akarnak, így van ez az edzéssel is.
Kicsit járjuk körbe a változatos edzés fogalmát. Ne legyen két egyforma edzés?
Olyan testépítők, akik többéves edzésmúlttal rendelkeznek, tökéletesen tisztában vannak a gyakorlatok helyes kivitelezésével, és önmagukhoz képest már nehezen fejlődnek, a továbblépés egyik módszere lehet a gyakorlatok ésszerű variálása, akár edzésenként.

Személy szerint én nem vagyok meggyőződve arról, hogy ezt edzésenként lenne célszerű alkalmazni, inkább a nagyjából négy hetes ciklusokra esküdnék, de akkor is elsősorban a kiegészítő gyakorlatok esetében változtatnék.
Akik viszont nem állnak azon a szinten, hogy az alapgyakorlatokat helyesen végrehajtsák, ez a módszer felesleges, sőt káros.
Állandó változtatás esetén soha nem fogják az alapgyakorlatok végrehajtását elsajátítani.
Ha rossz a gyakorlat kivitelezése, akkor mihez képest mérhető a fejlődés?
Első lépés megtanulni az alapokat, jól. Ha megvan a helyes mozgás, lehet az izomzatot terhelni, és lassan emelni a súlyokon, a fizikum változása függvényében.
Mikor elér önmagához képest egy plafont, lehet a kiegészítő gyakorlatokon változtatni, ésszerűen.

Így lenne logikus. De így nincs meg a mindennapi sikerélmény. Nem dokumentálható a folyamatos, töretlen fejlődés.
A változtatás akkor következik be, mikor már mindegy hogyan, de már nagyobb súllyal nem bírja a gyakorlatot végrehajtani, így a megoldás, gyorsan kitalálni helyette egy másikat.
És természetesen az új gyakorlatnál is ez lesz a szisztéma. A fejlődés dokumentálva van, az edzésnaplóba egyre nagyobb számok kerülnek, még ha a fizikum változásán ez nem is látszik, a sikerélmény biztosított.
Sajnos ma ez menő elmélet, sok edző is ezt javasolja. Az ok egyszerű, könnyebb állandóan változtatni, mint akár egy alapprogramot helyesen megtanítani.
És ha egy kezdőnél elegendő 8 hetente változtatni, akkor minek kéne folyamatosan egy edző, aki állandóan változtat?
Ami nem lenne baj, ha legalább segítségükkel megtanulhatnák a gyakorlatok kivitelezését is, profi módon.
Igaz, ezt megtanítani jóval több munka, a sikereket nem lehet napra készen dokumentálni, de az biztos, egy kezdő szempontjából sokkal hasznosabb.
Tehát első az alapok elsajátítása, ezt nem lehet átugrani, mindenkinek a saját állapotának megfelelő programot kell kidolgozni, ha ez tökéletesen megy, és a fizikum is változik, lehet varriálni.
Vida Zoltán
Megjelent: 1701 alkalommal