2012. január 02., hétfő 09:55

Peptid hormonok: a GHRP 6

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
A növekedési hormon és az IGF a testépítés csodaszere, ez az a két szer a nagyágyú.
Ha valaki növekedési hormont használ az már komolyan „koxol”, mitikus köd lengi körbe ezt a két anyagot és minden testépítő törekszik maximalizálni a növekedési hormon és IGF szintjét (tudatos táplálkozás, alvás, táplálék kiegészítők).
Az utóbbi években megjelenő szer a GHRP-6. új szer lévén nem nincs teljes körű információnk róla, azonban kísérletek szerint fokozza a növekedési hormon szintézist az agyalapi mirigyben.
A nevét is innen kapta a vegyület: growth hormone releasing (hexa) peptide, tehát, növekedési hormon felszabadító peptid.

Rágcsálóknak adagolva a kísérleti állatoknál jelentős különbségeket tapasztaltak az izomtömeg a testkompozíció és a cukor anyagcsere jellemzőit vizsgálva.
Ha pedig inzulinnal együtt alkalmazták a GHRP-6-ot a növekedési hormon kibocsátás tovább emelkedett.
A GHRP-6 a GHRH-tól (growth-hormone-releasing hormone) eltérő un. GH secretagogue receptoron érvényesül a hatása.
Normálisan ezen a receptoron a ghrelin nevű hormon fejti ki hatását.
A ghrelin, természetesen akkor kezd el termelődni, ha a gyomor kiürül, és ennek következtében megnövekszik az étvágy.
Használói tehát fokozott étvágyról számolhatnak be.

GHRP-6 adagolást követően az agyalapi mirigyben megnő a növekedési hormon kibocsátás, a növekedési hormon pedig a májban indukál IGF-1 kibocsátást, mely igen jó anabolikus környezetet teremt az izomépítéshez.
Használata egyre elterjedtebb a testépítők körében, hiszen nem olyan komplex vegyület, mint a növekedési hormon és rokonvegyületei, így az ára sem olyan magas, továbbá nem igényel olyan körültekintő tárolást, stabilabb molekula.
Az összehasonlító tanulmányok még nem állnak kellő mennyiségben rendelkezésre, így nehéz megmondani, hogy a tiszta növekedéshormon vagy a GHRP-6 adagolása jár e nagyobb előnnyel az izomtömeg gyarapodás szempontjából.
A mellékhatások a növekedési hormonéhoz hasonlóak, ehhez társul a már fentebb leírt fokozott étvágy.
A fokozott étvágyhoz említenénk meg, hogy pont emiatt a tulajdonsága miatt diétához csak az igen erős akaraterejű sportolók alkalmazzák (a növekedési hormonról elterjedt „legenda”, hogy „ehetsz bármit és lepucol”- szer, ám ha valaki jóval a szükségletei felett fogyaszt kalóriát a nap során, azt semmilyen szer nem tudja kompenzálni).
A tengerentúlon először növekedési hormon kúrák után alkalmazták PCT-ként, mostanra azonban egyre szélesebb körben elterjedt.
Azt azonban vegyük figyelembe, hogy ez még kísérleti molekula így hosszú távú használatának következményei nem ismertek.
Megjelent: 4693 alkalommal