2012. január 28., szombat 19:35

Peptid hormonok: HGH Frag

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
Folyatjuk a peptid típusú teljesítményfokozókkal foglakozó cikksorozatunkat.
Alábbi cikkünkben a HGH Frag elnevezésű peptidről fogunk néhány szót ejteni.
A növekedési hormont sokan ismerik, ez egy 191 aminosavból álló óriásmolekula, mely önmagában alkalmazva is igen anabolikus hatású, és a zsírégetést is fokozza.
Előállítni azonban viszonylag drága, ezért folynak a kutatások, hogy egyszerűbben kezelhető anyagokkal tudjanak hasonló hatást elérni.
Az egyik ilyen kísérleti peptid a HGH Frag.

Teljes nevén HGH Fragment 176-191.
Ez a molekula nem más, mint a növekedési hormon egy darabja a 191 aminosav egyik végének 15 darabos részlete melyet egy tirozin molekulával stabilizáltak (az C terminolus 15 aminosavból fragmentuma + egy tirozin az N terminoluson).
A Monash University eredményei szerint a HGH Frag a növekedési hormonnak egy olyan része, mely képes befolyásolni a zsíranyagcserét anélkül, hogy a cukor háztartásba számottevően beleszólna (a növekedési hormonnak igen erőteljes hatása van a glükóz anyagcserére).
Úgy tűnik ennek a kis peptidnek nincs beleszólása, sem a növekedésbe, sem az inzulin rezisztencia kialakulásába.
A kísérleti állatokban viszont fokozott zsírbontást írtak le a kutatók, azonban közel sem olyan mértékűt, mint a „tiszta” GH esetében.
Diétázóknak jó hír lehet, hogy a HGH Frag esetében nem tapasztalható megnövekedett étvágy, ellentétben a GH-val, melynek használata során nehezebben türtőzteti magát a sportoló.

A HGH Frag-ot méltató írások igen optimistán nyilatkoznak az anyagról, főként az a tulajdonsága hangzik „túl jól”, mely szerint célzottan a csak zsírszöveteken fejti ki hatását és e mellet nem esik szó számottevő káros mellékhatásról. (Alig találni pl. szív és érrendszeri érintettséget, ami a legtöbb „zsírégetőnél” fokozottan igénybe van véve. Az is igaz, hogy azok más hatásmechanizmusok alapján hatnak).
Az eredmények bíztatónak tűnnek, ám ami kistestű rágcsálókra igaz az nem biztos, hogy emberre is.

A HGH Frag használó csak mérsékelt zsírvesztésről számolnak be, illetve más, a zsírégetést elősegítő anyagokhoz képest jóval gyengébbnek tartják azt.
Tekintve, hogy új anyagól van szó nehéz biztosat mondani róla, ám ami túl jól hangzik általában nem váltja be a hozzá fűzött reményeket.
Megjelent: 10317 alkalommal