2007. július 29., vasárnap 22:21

Koffein

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
A káve bab elsősorban Afrikában és Dél-Amerikában őshonos cserje termése. Sok millió ember fogyasztja napi rendszerességgel energizáló hatásáért. A koffein egy alkaloida, mely a xabtinek családjába tartozik, csakúgy minta teában található teofilin és a csokoládéban fellelhető teobromin.

Mind a központi idegrendszerre, mind a perifériás szövetekre hat. Pozitív és negatív hatásokkal egyaránt rendelkezik ami egyéni tényezőktől és a fogyasztott dózis nagyságától függ. A tartósan magas koffein fogyasztás növeli a vérnyomást, a túlzott mennyiség irritálja a gyomorfalat, hányást, hasmenést okozhat. Dehidratáló hatása van, fokozza a kálcium kiürülését. Ugyanakkor megfelelő dózisban fogyasztva javítja a teljesítményt, fokozza a koncentrációt, edzés előtt fogyasztva glikogén-sporoló hatása van, a szabad zsírsavak energiakénti felhasználása felé terelve a szervezetet. Kémiai szerkezetét tekintve nagyban hasonlít az adeninre. E hasonlóság okán kapcsolódni képes az adenozin receptorhoz, blokkolva a foszfodiészterázt, az adenozin zsírbontást gátló hatását, a termogenezis negatív visszacsatolásáért felelős enzimet, végeredményként fokozva a lipolízist, azaz a zsírégetést. Orálisan alkalmazva 99 %-ban felszívódik és 30-60 percen belül eléri a vér-agy gátat.

Az optimális dózis egy kimerítő edzés előtt 2-6 mg lehet testsúly-kilógrammonként. Hatásgörbéje egy fordított U betűhöz hasonló, a csúcshatást kiváltó dózist (3-6 mg/tskg) meghaladó fogyasztás ellenkező hatással járhat.
Megjelent: 1185 alkalommal