2008. január 03., csütörtök 19:14

Egy pici tudomány

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
Az elhízás napjaink népbetegségévé nőtte ki magát, csak körül kell néznünk, hogy lássuk ennek bizonyítékait. Az ok számos ponton keresendő melyet tanulmányok, kutatások tömege vett górcső alá. Az egyik legfrissebben publikált tanulmány, melyet a holland Unilever Health Institute kutatói végeztek, olyan un metabolikusan aktív élelmiszereket illetve összetevőket vizsgáltak melyek befolyást gyakorolhatnak energia felhasználásunkra, termogenezist, anyagcsere gyorsulást idézve elő.

A kísérlet során az élelmiszerek számos összetevőét tették próbára a testsúly optimalizálásért vívott harcban. A kutatók a vizsgált összetevők közül a konjugált linolénsavat (CLA), a közepes-szénláncú zsírsavakat (MCT), a zöld és oolong teát, a koffeint, a kapszaicint és a kálciumot emelték ki, mint hatékony összetevőket a testsúly csökkenés menedzselésében, illetve az elhízás kezelésében. A kutatás eredményei szerint ezen funkcionális élelmiszerek megfelelő körülmények között növelik az anyagcsere sebességét, és fokozzák a zsírfelhasználás ütemét. A megfelelő körülmények persze nem csak a mondat hosszát növelő szereptelen kifejezések, hisz ezen összetevők sem önmagukért és önmagukban léteznek. A testsúlyszabályozás alapvető és megkerülhetetlen eleme a negatív kalória egyensúly. Így bár a diéta hatékonysága ezen összetevőkkel fokozható, a testsúlycéljainknak megfelelően kialakított táplálkozási rend és testmozgás nem nélkülözhető.

Forrás: M.R. Kovacs & D.J. Mela. The International Association For The Study Of Obesity. Obesity Reviews 7, 59-78

Úgy a zsírleadás, ahogy az izomépítés területén, mindig valamiféle újdonságot, valami különlegeset, eddig nem volt és nem ismert összetevőket keresünk, melyek segíthetnek céljaink elérésben. Hatalmas iparág épült erre, és tanulmányok, kutatások tömege veszi célba földünk minden pici összetevőjének ilyetén hatását. A panax gizeng (kínai vagy koreai ginzeng) a Kelet-ázsiai tradicionális orvoslás mintegy 5000 éve alkalmazott összetevője, úgy gondolnánk semmi újat nem jelenthet. Angol kutatók egy nemrégiben publikált kutatása mégis ezen kivonat vércukor-szintre gyakorolt hatását tette vizsgálata tárgyává. A vizsgálat alanyainak harmada placebót, másik harmada 200 mg, illetve a többiek 400 mg panax ginzenget kaptak, majd 9 óra elteltével megmérték a résztvevők vércukorszintjét. A vizsgálat eredményei szerint a ginzenget fogyasztók vércukorszintje alacsonyabb volt az éhgyomri vércukorszintjüknél. Ez mind a testépítők, mind a zsírt leadni vágyok számára jó hír lehet, lévén a vércukor és inzulin szint szabályozása a zsírleadás elősegítésének és a zsírfelhalmozás megelőzésének központi eleme lehet. A ginzeng javára írható pozitív hatások száma így eggyel nő, lévén emellett elősegíti a mellékvese optimális működését, s így a stressz-helyzetek kiváltotta kóros állapotok kialakulását, jól alkalmazható legyengült beteg szervezet roborálására, szellemi és testi teljesítmény fokozására, erős immunizáló hatású, serkenti a virucid és baktericid immunsejtek termelődését, sőt fokozza az endorfin (boldogsághormon) termelését, kitolja a fáradtság kialakulását.

Forrás: J. L. Reay, D. O. Kennedy and A. B. Scholey. The glycaemic effects of single doses of Panax ginseng in young healthy Volunteers. British Journal of Nutrition (2006), 96, 639-642.
Megjelent: 566 alkalommal