2007. szeptember 29., szombat 16:56

Tömegnövelő edzésmódszerek, haladó testépítőknek: a pumpálásos edzés

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
Folytatjuk a tömegnövelő edzésmódszerek bemutatását.
Első alkalommal a túlterheléses módszert mutattuk be, ismertettük előnyeit, hátrányait, és hogy milyen alkatú testépítőknek javasoljuk.
Ismét hangsúlyozzuk, ezek a módszerek haladó szinten alkalmazhatók, kezdő testépítők jobb, ha nem kísérleteznek vele, majdnem biztos, sérülés lenne a vége.
Tehát a túlterheléses edzés után, most a pumpálásos edzést mutatjuk be.

Ez nagyjából azt jelenti, az utolsó sorozatok végső ismétlése után, még végzünk 6-8 ismétlést, segítséggel, vagy a gyakorlat végső szakaszában, vagy az indító fázisban.
Tehát ugyan azzal a súllyal, segítséggel, alkatunk figyelembe vételével kiválasztva, hogy a végső fázist, vagy a befejező fázist pumpáljuk meg.

Mit jelent ez? Akinek például a bicepse rövid, nyilván az indító fázist pumpálja, akinek nem elég hegyes, az pedig a befejező fázist.
Tehát testalkatunkhoz igazítjuk melyik izomnál, melyik fázist pumpáljuk.
Kinek ajánlható ez a módszer? A vékonyabb csontozatú, gyengébb izületű testépítőknek, illetőleg erősebb alkatúaknak is, a 10 hetes túlterheléses edzés után.

A sérülés veszélye a túlterheléses edzéshez képest lényegesen kisebb, de végre hajtásához ugyan úgy gyakorlott edzőpartnerre van szükség, nem kérhetünk a segítésre egy kezdőt, hiszen itt is lényeges, melyik fázisban, és mennyit segít.
Vagyis itt is az edzőpartnerünkre vagyunk utalva. Hogy hatásos maradjon a program, 10 hét után tartsunk 4 hét szünetet. Figyeljük a visszajelzéseket, állandó fáradtság érzet, izom fájdalom esetén csökkentsük a terhelést.
És ne feledjük, nincs két egyforma nap! Tehát ha épp rossz napot fogunk ki, a terhelést is a napi formánkhoz igazítsuk.

Vida Zoltán
Megjelent: 1461 alkalommal