2010. április 02., péntek 23:11

A vesék és a szteroid használat

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
A vese a kiválasztás szerve, pontosabban a vesék, mivel páros szervről van szó.
A hátsó hasfalon helyezkednek el, az ágyéki gerinc felső részével egy magasságban annak két oldalán, a hashártya mögött.
A vese feladata, hogy a vérben keringő kismolekulájú anyagok szintje egy „normál” koncentráció tartományon belül maradjon.
A vese fontos szerepet tölt be a só-vízháztartás szabályozásában, a méreganyagok, gyógyszer bomlástermékek kiválasztásában. Az aminosavak bomlásterméke a karbamid is a vesén keresztül ürül. A magas fehérjebevitel önmagában is jobban megterheli a vesét, de szteroidhasználat mellett a vese munkája fokozódik.

Amerikai profi testépítők diétájában olvasni horribilisen magas fehérjebevitelekről, melyek a napi 5g /testsúly-kilógrammot is elérik. Ennyi fehérje fogyasztása hosszú távon a vesék károsodásához vezet, nem beszélve arról, hogy az ilyen mennyiségben bevitt fehérje nem jól hasznosul.
Kialakulhat egy bazális protein plack, mely erőteljesen rontja a felszívást és a bélen belüli információ áramlást (gasztero enterokinek). A probléma 3-6 hét fehérjeszegény diétával teljesen eltüntethető.
A 3g /testsúly-kilógrammonkénti fehérjebevitel bőven fedezi a szükségleteket, és a fejlődéshez is elégséges.
A szteroid használat során megemelkedő vérnyomás szintén kárt tehet a vese szűrő apparátusában, igaz ez hosszú kúrák esetén jelentős, 140 fölötti systolék esetében.
A vesék működésének vizsgálatánál két vérértéket szoktak nézni a klinikumban (rutinszerűen).
A keretinin az izmok által termelt kreatin molekulának bomlásterméke, vérszintje többé-kevésbé állandó tartományon belül van. Abban az esetben ha a vérszintje magas, az jelzés értékű arról, hogy a vese nem látja el rendesen szűrőfunkcióját így a vérben felszaporodik a kreatinin.
A karbamid, mint már említettük a máj aminosav átalakításának terméke, mely a vesén keresztül választódik ki. Magas vérszintje ismételten vese elégtelenségre utal. Férfiakban általában nagyobb a vérkoncentráció, pontosan a nagyobb mértékű nitrogén anyagcsere miatt. A karbamid szintje az életkorral együtt emelkedést mutat.
A karbamid/kreatinin hányados segíthet eldönteni, milyen jellegű a vese elégtelenség. Általában az érték 10:1; 20:1 arányok között van, ha az arány emelkedett az a vese vérellátásának elégtelenségére utalhat (vízhajtózásnál pl. a kiszáradást jelezheti, vagy megemelkedett szérum fehérje szintet).
Az arány csökkenése a karbamid képződés zavarához, a máj betegségéhez köthető (ebben az esetben a vér karbamid szintje a normált tartomány alá esik).
Normális esetben a vizelet nem tartalmaz sem glükózt, sem fehérjét, ha esz mégis bekövetkezik, az rendellenességre utal.
A „cukros vizelet” a cukorbetegség egyik indikátora lehet, mivel a tartósan magas vércukorszintet a vese nem tudja kezelni, és a visszaszívó kapacitása véges.
Azoknál a testépítőknél, akik inzulint és növekedési hormont használnak a cukorbetegség kockázata megnő (a hosszantartó szteroidhasználat is kockázati tényező).
A fehérjevizelés nem minden esetben patológiás! Elképzelhető, hogy egy igen intenzív (pl. maraton) sport teljesítmény után fehérjét ürít a sportoló.

Néha rózsaszínes vizelet formájában jelenik meg: „mintha véres lenne”, ez a fokozott izomsérülés következtében a vizeletbe kerülő myoglobin (a hemoglobinhos hasonló oxigéntároló molekula) okozza.
Ez a terhelés másnapján nem tekinthető kórosnak, ám ha tovább fennáll, az orvosi beavatkozást igényel. Az előbb említetteket vegyük figyelembe, ha vizelettesztet kérünk, és a minta leadása előtt ne tegyük ki magunkat extrém terhelésnek.
A vesék egészséges működéséhez a megfelelő folyadék bevitellel járulhatunk hozzá legjobban, ez 2-3 liter közötti folyadékbevitelt jelent átlagosan.
Az ajánlott 2-3 liter azonban sportolók esetében nem minden esetben fedezi a szükségletet. Az edzéseken vesztett folyadékmennyiség miatt, ezen kívül a hőmérsékletet is érdemes figyelembe venni. Nyári napokon 4-5liter folyadék napi bevitele is normális, sőt szükséges lehet!
Megjelent: 3413 alkalommal