2010. augusztus 20., péntek 16:28

Pajzsmirigy hormonok

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
Leegyszerűsítve a pajzsmirigy tiroxint, és liotironint termel. A pajzsmirigy naponta 1mg tiroxint juttat a vérbe, amely fehérjéhez (TB-globulin) lazán kötődve kering. A liotironon is ilyen formában, csak sokkal kisebb mennyiségben van a vérben. A tiroxin jelentős biológiai aktivitású, de ennél a liotironin 3x, 5x erősebben, és sokkal gyorsabban hat. A tiroxin és a liotironin fokozza az alapanyagcserét, és növeli a tápanyagok specifikus-dinamikus hatását: vagyis a fehérje okozta anyagcsere emelkedés a normálisnál nagyobb mértékű. Lerontják az izommunka energiafelhasználásának hatásfokát. Fokozódik a májban a glikogén bomlás, s ez lassanként teljesen kiürül: de csökken a máj és az izomzat zsírtartalma is. Ez egyrészt a fokozott oxidáció, másrészt az is okozza, hogy gátolja a szénhidrátok átalakulását zsírrá. A tiroxin és a liotironin a központi idegrendszerre is hat.
Ezért:
  1. a tiroxin fokozza a központi idegrendszer érzékenységét görcs a okozók iránt.
  2. tiroxin hatására nő a testhőmérséklet, és javul a kémiai hőszabályozás képessége, vagyis hideg érzet esetén az anyagcsere a normálisnál gyorsabban emelkedik.
A tiroxin közvetlenül a sejtekben is fokozza az oxidációt, mert a vörösvérsejtek oxigén fogyasztása a normálisnál jóval nagyobb, tehát olyan sejteké is, amelyekre az idegrendszernek nem lehet közvetlen befolyása. Vérnyomás emelkedést is okoz. A légzés szaporábbá, és mélyebbé válik a pulzusszám és amplitúdó, a verőtérfogat és a vérnyomás emelkedik, a vérkeringés meggyorsul. Ezek a hatások a felgyorsult anyagcsere következményei.
Megjelent: 1654 alkalommal