2012. december 03., hétfő 22:47

Egészséges finomságok: parajos csirkemell szelet

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
Véget ért a versenyidény, és vele együtt a diéta is.
Persze ez nem azt jelenti, most aztán minden mehet, válogatás nélkül, mindegy mi, csak sok legyen.
Nyilván mindenkinek van pár ilyen napja, de utána célszerű visszaállni az ésszerű táplálkozásra, ami megdöbbentő módon még finom is.
Leközlünk majd pár ilyen receptet, akinek van rá késztetése, próbálja ki.
A receptért köszönet Balogh Máté szakács barátunknak, aki a Vida Fitnesz kedves vendége.
Parajos csirkemell szelet:

1 személyre hozzávalók:

• 250 g csirkemell (filézett)
• 150 g leveles paraj
• 2 gerezd fokhagyma
• fél fej vöröshagyma
• 2 evőkanál Extra szűz olíva olaj
• őrölt szerecsendió, csipet só és bors
• 50 g Mozzarella sajt

Elkészítés:

A csirkemellet félbe vágom majd FINOMAN kikloffolom , de tényleg finoman mert a csirkének a rost szerkezete elég laza és ezért könnyen szét is lehet trancsírozni ha nem figyelünk oda. Miután a kloffolással meg vagyunk mind két oldalát sózom, borsózom. (Tudták, hogy a bors gerjeszti a vágyat és vérnyomás csökkentő hatása is van ? ) Hagyom állni egy kicsit a fűszerekben és közbe a serpenyőt jól felmelegítem. Hírtelen mindkét oldalát megsütöm majd lassú tűzön 10-15 percig tovább párolom, hogy finom omlós legyen a csirke.
Közbe előkészítem a parajt. Jól mossuk át majd nagyobb darabokra szeljük össze. Fokhagymát szétpréseljük és ha még szükséges össze is vágjuk egy picit. A vöröshagymát vágjuk finomra és egy másik serpenyőbe kezdjük el dinsztelni. Akkor sikerült jól a dinsztelés ha a hagymának sárgás-arany színe van. Ha meg vagyunk a hagymával adjuk hozzá a parajt és szórjuk meg egy kis szerecsendióva. (A szerecsendió mérsékli a savtúltengés és javítja az emésztést.) Egy picit pároljuk a parajt, hogy összeessen.

Ekkor ráteszem a fokhagymát, és össze keverem a parajjal de fontos hogy alacsony lángon csináljam mind ezt mert könnyen oda égethetem és akkor megkeseredik az egész. A fokhagymát azért a végén adom hozzá mert főzés közben gyorsan elveszíti a tápanyag és íz értékét.
Ha elég ügyesek és gyorsak voltunk akkor a csirkénk és a parajunk majdnem egyszerre készül el.
A parajt a csirke tetejére vagy mellé tehetjük ezt már az ízlésre bízom és még az egészet megszórhatjuk egy kis mozzarella sajtal. Esetleg ha a paraj túl karcsú lenne köretnek akkor szívesen ajánlom figyelmükbe a Basmati rizst.
(Mi az a Basmati rizs? Indában és Pakisztánban termesztik. Ez egy hosszú szemű rizs fajta amelynek különleges illata van, íze a kifinomult dióra emlékeztet. Kevésbé emeli a vércukor szintet és nagyon fontos B-Vitaminokat tartalmaz mint például Tiamint és Niacint. A Tiamin például az izmok működésének fenntartásában segít.)

Jó étvágyat kívánok !


Balog Máté
Megjelent: 2421 alkalommal