2013. október 31., csütörtök 12:09

Ha biztosra akarsz menni, edz személyi edzővel?

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
Mostanában nagy divat személyi edzővel edzeni.
Ha megjelenik egy kezdő a teremben, aki fizető képesnek tűnik, azonnal van aki felajánlja neki a segítségét, némi anyagi ellenszolgáltatás ellenében.
Az edzőtermekben csak úgy nyüzsögnek a megélhetési edzők, akik mindent megtesznek, hogy vendéget szerezzenek maguknak.
Az elhivatott személyi edzők sajnos kevesebben vannak, és nehezebben is szereznek vendéget.
Egy kezdő esetében miről kéne szólnia a személyi edzésnek?
Arról, hogy megtanítsuk az alapokat.
Felhívni a figyelmet a bemelegítés fontosságára, utána helyesen megtanítani az alapgyakorlatokat, beállítani a terheléseket, az edzésintenzitást, és addig nem tovább lépni, amíg ezek nem mennek.
És ez független attól, ki mennyi ideje jár a terembe, ez nem számít, csak az, jelenleg milyen szintet ért el.
Vagyis sajnos lehet valaki kezdő több év edzés után is.
Ha egy elhivatott edző ezt így próbálja csinálni, sajnos nagy a veszélye annak, hogy nem lesz vendége, és nem él meg abból, amit lelkiismeretesen próbál csinálni.
Miből lehet jól megélni?
Abból, amire a vendégnek igénye van.
Nem az alapokra koncentrált edzéssel, hiszen azt már ismerem, persze rosszul végrehajtva, valami mást mutass, valami trükköt, ami nekem nem jutna az eszembe.

És mutat is, különböző kezdőknek felesleges gyakorlatokat, természetesen váltogatva, hogy ne legyen unalmas, és hogy lehetőleg ne tudja megtanulni, mert akkor már minek mellé az edző, egyedül is megtudja csinálni.
Fontos, ne legyen előre összeállított program, a vendég mindig az nap tudja meg, mi lesz a program, így folyamatosan segítségre szorul, és mivel nincs két egyforma edzés, így munka hatásossága sem mérhető, nem lehet követni, mennyit erősödött, hiszen mindig más csinál.
Ha az edző izmos, akkor biztos tudja mit csinál, nincs ok a kételkedésre, csak azt kell csinálni, amit mond, és egyszer talán majd én is hasonló leszek hozzá.
Fontos az edzőtermen kívüli kapcsolattartás, mert így a vendég még erősebben kötődik, és ha nem is fejlődik, de szívesen fizet.
Hát igen, ezekkel a praktikákkal aláírom, jól lehet keresni, csak éppen ha a nagybetűs edzőről beszélek, akkor azt nem így képzelem el.
Sajnos a személyi edzők nagy része már nem a vendégből szeretne kihozni valamit, hanem csak megélni szeretne.
Hihetetlen gyakorlatokat látok a teremben, és mikor megkérdem, ez mi, a válasz nekem ezt egy jó nevű edző mutatta, és nagyon érzem.
Hát mit lehet tenni, rá kell hagyni, amíg nem akadályoz, és nem rongál.
Sajnos elég elkeserítő, hogy a megélhetés ilyen dolgokra kényszerít embereket.
Sokat gondolkodtam ezen, megírjam e ezt a cikket, hiszen sokaknak nem fog tetszeni, pedig inkább nekik kéne magukba szállni, és elgondolkodni a leírtakon.
Vida Zoltán
Megjelent: 763 alkalommal